Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Voimavarat, stressi ja työssä jaksaminen

Stressi sisältyy enemmän tai vähemmän elämään. Myönteisenä se kannustaa yrittämään ja saavuttamaan asetettuja tavoitteita. Mitkä asiat ovat voimavaroina arjen stressin hallinnassa? Mitkä asiat puolestaan kuluttavat voimavaroja arjessa?

Voimia kuluttava stressi on jatkuessaan riskitekijä erilaisille psyykkisille ja fyysisille oireyhtymille ja sairauksille. Moni jatkuvasta ja pitkäkestoisesta stressistä kärsivä on toimintatavoiltaan tunnollinen ja asioistaan hyvin huolehtiva. Sekä esimiehille että työntekijöille voi tulla työperäinen uupumus pitkäkestoisen työperäisen stressin seurauksena.

Omien voimavarojen realistinen arviointi sekä oman toimintaympäristön stressiä aiheuttavien tekijöiden tunnistaminen toimivat lähtökohtana hoidolle. Esim. työperäistä uupumusta arvioidaan kolmen oireen esiintymisen perusteella: väsymys, kyynisyys ja ammatillisen itsetunnon heikentymä.

 Ohjeeksi toipumiseen voi pitää mahdollisimman varhaista psykologisen tuen aloittamista,jolloin voidaan korjaavien toimien lisäksi myös ennaltaehkäistä uupumuksen etenemistä. Hoidossa etsitään arviointivaiheen havaintoja apuna käyttäen mahdollisia konkreettisia muutoksia asiakkaan elämäntilanteeseen. Joskus riittää pienikin muutos, jos se on kohdistettu viisaasti. Toisinaan tarvitaan yksi suurempi tai useampi muutos arkeen.