Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Riippuvuussairaudet

Riippuvuusongelmia voivat satunnaisjärjestyksessä mainittuina olla esimerkiksi päihde-, netti-, peli-, seksi- ja ostosriippuvuus.

Riippuvuusongelmia edeltää monesti useamman vuoden kehityskulku terveydelle haitalliseen
suuntaan; esimerkiksi alkoholin runsasta käyttöä voi edeltää lähes päivittäiseksi yleistynyt
mietojen alkoholijuomien käyttö useampana vuonna. Päihde- ja huumeriippuvuudet heikentävät elämänlaatua usein merkittävästi.  Ne ovat riippuvuussairauksia, joilla on haittavaikutuksia psyykkiseen ja fyysiseen terveyteen, ihmissuhteisiin sekä rahatilanteeseen. Riippuvuusongelmasta voi olla kyse silloinkin, kun riippuvuustoiminta ei aiheuta merkitseviä ongelmia arkeen, esim. vaikka alkoholin kulutus ei ylittäisi suurkulutuksen rajoja. Moni hiljalleen syrjäytyy (parisuhde, työ, jne.) näiden seurauksena.

Kognitiivisen käyttäytymistieteen hoitomenetelmistä riippuvuusongelmien hoidossa keskeinen on altistus- ja reagoinninehkäisy, joita harjoitteita edeltävät mm. riippuvuuskäyttäytymisen funktioiden tunnistaminen (ts. mitä merkityksiä asiakkaalle itselleen hänen riippuvuuskäyttäytymisillään on?).

 Riippuvuusongelmien taustalla voi olla myös ahdistuneisuutta tai esim. masennusta. Tärkeätä onkin yhdessä asiakkaan kanssa arvioida tilannetta riippuvuuskäyttäytymisen taustalla ja ympärillä.