Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Parisuhteen ja perheen ongelmat

Parisuhteessa ja perheissä on erilaisia kasvuvaiheita ja kriisin aikoja.

Psykologinen tuki tarjoaa näkökulmia parisuhteen hoitoon, esimerkiksi jonkin tietyn ongelman ratkaisussa sekä kriisiksi muodostuneissa parisuhteen kehityskuluissa.

 Ongelmien yhteinen tiedostaminen avaa mahdollisuuden korjata niitä. Psykologin vastaanotoilla käsitellään parisuhteen tilannetta sekä sen vahvuuksista että kehitettävistä alueista käsin. Selvitellään myös molempien käsityksiä suhteen jatkamisen mahdollisuuksista. Kognitiivisen käyttäytymistieteen näkökulmasta voidaan käsitellä esim. parisuhteen kehitysvaiheita, rakkauden tunteiden tilannetta ja kehityskaarta, sekä opittuja käyttäytymismalleja parisuhteessa. Vastaanotoilla tutkitaan myös mm. sitä, millaisia erilaisia käyttäytymistä vahvistavia tai heikentäviä vuorovaikutustapoja parisuhteessa on. Hoitomenetelmänä myös pienet, yhdessä sovitut käyttäytymiskotitehtävät ovat kognitiivisen käyttäytymisterapian näkökulmasta yleisiä.

 Perhettä koskevassa terapiassa on useimmiten sekä tapaamisia yhdessä että yksilöittäin yhteistapaamisten välissä. Myös perhekäyntien hoitosuunnitelma tehdään psykologin vastaanotolla yhdessä niin, että kaikki osapuolet vahvistavat sen. Perhekäynneillä käydään läpi jokaisen läsnäolijan ajatuksia ja tunteita tulosyistä sekä siitä, mitkä koettuun ongelmaan voisivat liittyä. Ratkaisukeskeisyys ja myönteiseen painottava ote asioiden käsittelyssä ovat usein vieneet kohti yhdessä määriteltyjä käyntien tavoitteita. Kognitiivisen käyttäytymistieteen menetelmistä esim. hyväksyntä-omistautumisterapian tehtävät sekä ongelmanratkaisuharjoitteet tarjoavat näkökulmia perheen tilanteen selkeyttämiseen.

Sekä pari- että perhekäynneille suositeltava vastaanottoajan pituus on 2h/ käynti. Esim. Terveystalon nettiajanvarauksessa voi varata kaksi peräkkäistä tunnin aikaa.