Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Masennus
Masennus eli depressio on mielialan sairaus ja sen asianmukainen hoito on hyväksi aloittaa mahdollisimman varhain. Se voi olla jaksottaista tai yhtämittaista pitkäkestoisempaa ja tasoltaan lievää, keskivaikeaa tai vaikea-asteista. Tasoltaan keskivaikeassa ja vaikeassa masennuksessa keskustellaan asiakkaan kanssa usein lääkitystuen mahdollisesta käyttöönotosta terapian rinnalle.

Masennuksen arvioinnissa käytetään testejä asiakkaan iän mukaisesti.

Monesti masennus on seurausta kuormitusta sisältäneistä vuosista, joskus se voi kuitenkin olla myös sisäsyntyistä.

Masennukselle tyypillisiä oireita ovat esim. mielialan alavireisyys, tunneherkkyys (itku- tai ärtymysherkkyys), väsymys, sosiaalinen vetäytyminen ja ruokahalun väheneminen. Joskus myös itsensä vahingoittamisen tai kuoleman ajatukset valtaavat mieltä.

Masennuksesta voi kuitenkin toipua, mikä on hyvä muistaa silloinkin, kun koettu vointi on hyvin raskas eikä toivoa ns. tavallisesta elämisestä meinaa olla.

Kognitiivisen käyttäytymistieteen hoitomenetelmissä korostuvat esim. erilaiset aktivoitumisharjoitteet sekä hyväksyntä- ja omistautumisterapian tehtävät, joissa elettyä elämää ja itseä tarkastellaan mm. myötätuntoisesta näkökulmasta.