Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Kognitiivinen käyttäytymisterapia

Kognitiivisessa käyttäytymisterapiassa käsitelläänTuomisto& Lappalaisen (Kognitiivinen käyttäytymisterapia, 2012, s. 81) mukaan sitä, miten ihminen käyttäytyy tai menettelee - ajattelee tai toimii - eri tilanteissa ratkaistakseen pulmiaan ja ongelmiaan. KKT:ssa ajatukset, tunteet ja toiminta nähdään ihmisen käyttäytymisen eri muotoina. Käyttäytymistä (ajatuksia, tunteita ja toimintaa) tarkastellaan oppimisnäkökulmasta. Erilaiset opitut käyttäytymisen mallit voivat esim. tukea tai haitata elämää.

Tuomisto& Lappalaisen (2012, Kognitiivinen käyttäytymisterapia, s. 80) mukaan on olemassa tehokkaiksi todettuja KKT-hoitomenetelmiä muun muassa useimpiin ahdistuneisuusongelmiin, depressioihin, itseluottamusongelmiin, syömishäiriöihin, suhde- ja sukupuoliongelmiin, väärinkäyttöongelmiin, nukkumisongelmiin, käyttäytymislääketieteellisiin ja stressiin liittyviin ongelmiin ja sairauksiin, ”rajatilahäirioihin” ja skitsofreniaan sekä erilaisiin lapsilla ja oppimisvaikeuksista karsivilla esiintyviin ongelmiin  (Kognitiivinen käyttäytymisterapia, 2012, s. 80).

 

Lähteenäedellä mainittuihin siteerauksiintoiminut artikkeliKognitiivinen käyttäytymisterapia(2012) sekä sen sisältämät lisätiedot kognitiivisesta käyttäytymisterapiasta löytyvät tästä:

 

https://www.jyu.fi/ytk/opiskelijavalinta/.../artikkeli%2015

 

https://www.psychologytoday.com/basics/cognitive-behavioral-therapy